5 sfaturi pentru a menține sănătatea bicicletei tale

O bicicletă poate fi atât o sursă de distracție, cât și un mijloc de transport eficient. Însă, ca și orice alt mecanism cu piese care se află în mișcare, aceasta este supusă uzurii. Adică, cu cât vei utiliza o bicicletă mai des, cu atât va trebui să ai grijă de ea mai des. Și aici apare o problemă, pentru că de cele mai multe ori, mentenanța unei biciclete poate fii o sursă de frustrare pentru o persoană neinițiată, care nu știe de unde trebuie să înceapă acest proces.

Însă, vestea bună este că îngrijirea bicicletei tale nu este atât de dificilă precum pare, în special dacă te documentezi corespunzător cu privire la acest aspect. De aceea, în următoarele rânduri ți-am expus câteva sfaturi de avut în vedere atunci când vine vorba de mentenanța bicicletei tale.

Curățare

Dacă este ceva ce poți face în special pentru o bicicletă ca durata de viață a acesteia să fie prelungită, este să o menții curată. Și, pe cât de anost pare acest proces, pe atât de crucial este. Nu ai nevoie de un kit special de curățare: o sulutie de curatat geamuri, un burete și o periuți de dinți veche sunt toate elementele de care ai nevoie, cu toate că și un degresant îți poate ușura munca în curățarea uleiului și prafului adunat pe lanț și pe roțile dințate ale bicicletei.

Presiunea in cauciucuri

Ești mai expus la a face o pană atunci când cauciucurile bicicletei tale nu sunt umflate la o presiune corespunzătoare. Verifică pe marginea cauciucurilor bicicletei tale care este presiunea corespunzătoare, și fă rost de o pompă cu indicator de presiune pentru a te asigura că vei desfășura operațiunea așa cum trebuie.

Sistem de frânare pe janta

Verifică în primul rând starea în care se prezintă saboții frânelor. Îți vei putea da seama dacă aceștia sunt uzați atunci când șanțurile de pe suprafața lor devin foarte greu de distins. Montarea unor noi saboți este o operațiune ieftină și ușor de desfășurat. În cele mai multe cazuri ai nevoie doar de niște imbusuri și puțină răbdare.

Sistemul de frânare este una dintre cele mai importante piese ale bicicletei atunci când vine vorba de siguranța ta. De aceea, curăță periodic sistemul de frânare și marginea jantelor sau discurile de frână, în funcție de caz. În situațiile în care maneta de frânare nu mai oferă același randament ca la început, este un semn că trebuie ajustat cablul de frână.

Lubrifierea lantului

Achiziționează un lubrifiant special pentru biciclete și folosestel sa-ti ungi lantul din cand in cand. Este foarte important sa ungi lantul dupa ce l-ai curatat. Mai poti folosi uleiul de lant daca nu ai folosit bicicleta o perioada de timp si vezi ca lantul a prins rugina. 

Servicii profesionale

Ar fi indicat ca cel puțin o dată pe an bicicleta ta să beneficieze de atenția unei persoane specializate în domeniul mecanicii. Nu este nicio rușine în a lăsa niște profesioniști să facă această treabă. Gândește-te că este o operațiune similară cu ITP-ul în cazul automobilelor.

Ideal ar fi ca o astfel de verificare să aibă loc la începutul primăverii, fie că ai fost destul de curajos să utilizezi bicicleta pe parcursul iernii sau ai lăsat-o depozitată într-un loc sigur.

Share this post