Să fii antreprenor este grozav! Ai un program lejer, poți veni și poți pleca de la birou când vrei tu, faci ce-ți place și ești propriul tău șef. În sfârșit ai libertatea să-ți urmezi pasiunea și să faci ceea ce ți-ai dorit cu adevărat. Iată însă o listă cu 5 lucruri pe care nu ți le spune nimeni când pornești la drum.
- Banii se termină repede
Ai ideea grozavă, ai făcut rost de bani, ai închiriat un spațiu și te-ai apucat de lucru. Deja vin primele comenzi și, conform calculelor, ar trebui să-ți meargă din ce în ce mai bine. Însă, banii se termină repede și misiunea ta abia a început. Aici, te ajută mult partea aceea de viziune-misiune-valori. Deși pare un non-sens, dacă știi care ți-e misiunea și care-i scopul tuturor lucrurilor pe care le faci, o să poți privi în zare mai ușor. Pe scurt, dacă știi unde vrei să ajungi o să-ți fie mai ușor să mergi acolo.
Dacă vrei însă să-ți testezi ideile fără să-ți arunci toate economiile pe fereastră, înscrie-te pe platforma StudentBiz și află dacă afacerea ta are potețial.
- Tu iei toate deciziile
Să fii propriul sef, să ai propria companie chiar e grozav, însă dacă nu iei deciziile potrivite proiectul se termină rapid. Bazează-te mult pe analiza datelor, pe studii de piață și fă-ți documentarea cât mai bine posibil. Încearcă să nu iei decizii pentru că ”așa simți, așa ai impresia” sau pentru că ți se pare că așa funcționează la alții. Verifică-ți instinctul cu date factuale.
- Ești lider, angajat și om de serviciu
În filme, într-o afacere toate lucrurile par că funcționează de la sine. În realitate însă, mai ales în primii ani de antreprenoriat, trebuie să te aștepți să faci de toate: de la contabilitate, la comunicare, mecanică de biciclete, curat în atelier și treaba de zi cu zi. O să fii un fel de ”3 în 1” varianta cu ”de toate”. Învață repede și organizează-te cât mai bine! Folosește o aplicație de productivitate (ex. Asana) și fă-ți un program de lucru. Cu cât pierzi mai puțin timp, cu atât vei avea mai multă energie pentru lucrurile care contează cu adevărat.
- Programul flexibil la infinit
Una dintre cele mai populare fantasme legate de antreprenoriat este aceea a programului flexibil. În realitate însă, asta înseamnă că, de cele mai multe ori, vei munci mai mult decât prietenii tăi cu joburi ”normale”, n-o să ai vacanțe când vrei tu și vei fi tot timpul conectat cu afacerea ta. Chiar dacă acest program flexibil nu te încântă, amintește-ți însă că n-ai început această afacere pentru a pleca în vacanță, ci pentru a rezolva o problemă și pentru a-i ajuta pe oamenii din jurul tău.
- Faima nu aduce bani
Cu siguranță îți imaginezi că faima aduce bani. Dacă ești pe Facebook, la TV, în presă sau “pe toate gardurile” asta nu înseamnă neapărat și că ai bani în buzunar. În realitate, faima e o campanie de marketing. Conștruiește lucrurile pentru tine și pentru oamenii pe care-i servști, nu pentru laude și succes. Faima durează vreo 15 minute și succesul trece repede.
Bonus!
Păstrează-ți entuziasmul și urmează-ți viziunea oricât de greu ar fi. Când ești antreprenor, cel mai greu lucru este să rămâi antreprenor.