Dan și-a cumpărat prima lui bicicletă, un Sputnik, acum 34 de ani de la magazinul Victoria, din București. Avea 11 ani și era în clasa a cincea. Bicicleta a costat 1750 de lei și a cumparat-o cu ajutorul părinților și cu banii strânși în pușculiță.
La vremea aceea bicicleta Sputnik era cea mai cool iar “Pegas-ul era pentru fetițe cu codițe”, își amintește Dan. A mers cu ea zilnic, zeci de mii de kilometri până după Revoluție când și-a cumpărat prima mașină care avea aceeași culoare ca prima lui bicicletă, albastră.
Acum, deși fiecare membru al familiei sale are câte o bicicletă TREK, Dan n-a renunțat niciodată la prima lui biță. Ultima oară, Dan a mers cu ea acum vreo 12 ani, prin parcul Herăstrău.
Sputnikul a ajuns la noi la sfârșitul anului trecut și a fost cel mai amplu proiect de recondiționare a unei biciclete. Am lucrat la acest proiect 3 săptămâni. Cea mai grea parte a fost reproducerea din vopsea a logo-urilor și recondiționarea celor 30 de piese.
Acum, dupa transformare, Sputnikul așteaptă-n casă până la primăvară să fie scos la o nouă plimbare, pe aceleași străzi din București.
Întreaga transformare a bicicletei aici.
nu stiu, mie mi se pare acum o `fita` sa ai bicicleta adica, hai sa fim eco! dar nu mi se pare pccrtiaa era frumos cand eram copil, dar acum daca ma invar prin oras cu ea ma umplu de praf, poate fi folosita doar 2 luni pe an cand e frig sau cand incepe anotimpul ploios e jale. La ore gen 14, 15 poti muri pedaland. Poate fi o chestie de weekend pentru mers in parc si ati crea o conditie fizica primavara Eu nu pot renunta la masina, adica nu pot pentru ca e infinit mai pccrtiaa decat o bicileta!
Adel, iti respctam parerea, insa trebuie sa fim constienti ca exista totusi un numar mare de persoane care folosesc bicicleta zilnic, indiferent de anotimp si vreme. Noi consideram bicicleta mult mai practica decat masina, pentru ca de cele mai multe ori este mai rapida, mai economa si mai placuta calatoria cu bicicleta decat cu masina. Iar cine spune ca nu se poate merge prin oras decat 2 luni pe an si ca poti muri oricand, inseamna ca acela sau aceea nu foloseste bicicleta si prin urmare nu are de unde sti daca sunt sau nu conditii de mers.
Noi folosim bicicletele zilnic(chiar si iarna) si nu am murit nici de frig si nici nu ne-am accidentat. Ba chiar mai mult. Ne-am incalzit pedaland si am intrecut coloane de masini stand in trafic.
Numai bine,
Lucian
Adel, nu cred ca e vorba de fite in ce priveste bicicleta.
In oras, nu ma umplu de praf cind merg cu ea, cind ajugn acasa, am hainele la fel de curate.
Nu o pot folosi doua luni pe an, intre decembrie si ianuarie, si stii de ce?, pentru ca stau la 25 de km de Bucuresti, si atunci e totusi prea frig pentru o asemenea distanta, insa cind stateam in Timisoara, decit sa stau uneori 10 minute in statia de autobuz si sa inghet acolo, preferam sa plec cu bicla de acasa si sa ajung in doar ceva mai mult timp acolo unde imi doream. De aceea intr-un interval de doi ani, eu nu am coborit din sa, oriunde mergeam, mergeam cu bicicleta, indiferent de vreme. In rest, prin noiembrie si la sfirsitul lui februarie e ceva mai frig, altfel e o placere, te asigur!
La ora 14-15, nu mor pedalind. Ba mai mult, datorita traficului suprasolicitat de masini, am satisfactia de a ma misca mai repede decit o masina, in multe cazuri. Intram pe Podul Grant cind o masina mare cu gabarit depasit a trecut de mine. Eu am facut pana, am dat roata jos, am schimbat camera, am pus roata la loc, si dupa numai doi km de mers, am dat din nou de acea masina, si asta pentru ca era coloana de masini si o aglomeratie de nedescris in trafic. Dar pentru mine nu a contat, ma strecuram frumos cu bicla printre masini.
Adevarul e ca, daca cineva mi-ar da mie o masina, as vinde-o si mi-as lua una din cele mai bune bicle.:) Asta e, fiecare se deplaseaza cu ce considera el ca e mai practic.
Si nu pot sa nu inchei cu o spusa a sotiei mele, zisa atunci cind pentru prima oara a venit cu mine pina in Bucuresti cu bicla: “Pe bicicleta ai o alta perspectiva a lucrurilor decit din masina.” Si a avut foarte mare dreptate. Din masina, nu poti simti dimineata mirosul ierbii udate de roua, nu poti simti caldura soarelui ce iti mingiie spatele, nu poti auzi glasul privighetorilor atunci cind se lasa seara, si nu poti spune ca tu, cu forta ta, ajutoat doar de un dispozitiv extraordinar creat de oameni, ai facut o distanta pe care altfel nu o puteai parcurge, sau ti-ar fi fost greu de parcurs doar pe picioare. Dar, na, e adevarat ca in oras nu simti toate aceste lucruri, insa eu le simt din plin, si sunt multi altii care se bucura de mersul pe bicicleta mai mult decit mersul cu masina.