Şcoala de Mecanică de la BiţaColor: primii absolvenţi

Prima grupă de tineri a absolvit cursurile de la Şcoala de Mecanică de biciclete, de la BiţaColor. Timp de patru zile, tinerii au învăţat bazele mecanicii şi vopsirii unei biciclete. La finalul cursurilor tinerii, cu vârste cuprinse între 10 şi 21 de ani, au susţinut o probă practică prin care au demontat şi au remontat o bicicletă.

scoala de mecanica-bitacolor

La finalul Şcolii de Mecanică, Hubert, 17 ani, a spus că se bucură că şi-a făcut prieteni şi că a învaţat lucruri noi. Hazem, 21 de ani, este student la Medicină şi va fi mecanic de oameni după cum spune el, adică medic ortoped. Florin, 17 ani, care locuieşte şi munceşte în apropiere de Centrul Vechi, speră să mai aibă ocazia să mai lucreze cu biciclete, iar Filip, elev în clasa a IX-a, şi-ar dori să lucreze în vacanţa de vară ca mecanic. O parte dintre cursanţi încă vin la atelierul BiţaColor şi meşteresc la biciclete, chiar şi după terminarea cursurilor. Şcoala de Mecanică este găzduită la Casa Carol 53 şi este un proiect social adresat tuturor celor care vor sa înveţe meşteşugul bicicletelor, indiferent de etnie, statut social sau ocupaţie.

“Am descoperit tineri foarte pasionaţi de biciclete şi dornici să înveţe.Pentru câţiva dintre ei, există şanse reale de angajare şi avem deja colegi din magazine de biciclete care ne cer să le recomandăm tineri”, spune Lucian Simion, co-fondator BiţaColor şi unul dintre iniţiatorii acestui proiect.

”Când o sa fii mare, o să fii un bun mecanic de biciclete” îi spune Lucian lui Manu, un copil care are 10 ani şi locuieşte cu familia într-o casă părăsită de pe lângă Piaţa Unirii. “Atunci, lăsaţi-mă să învăţ!”, a răspuns el.

Invitatul special la Şcoala de Mecanică a fost sportivul Ciprian Bălănescu, campion la triatlon. El le-a vorbit tinerilor despre ce înseamnă sportul de performanţă şi cum l-a ajutat acesta să-şi depăşească limitele. “Triatlonul m-a învăţat să cer mai mult de la viaţă şi să-mi urmez visele”, spune el. Ciprian Bălănescu a crescut într-o casă de copii. La orele de sport a descoperit că poate fi cel mai bun. S-a antrenat vreo 7 ani fără sponsori şi fără să câştige bani şi acum este campion naţional la triatlon.

Alex Câlţa de la Şcoala de Pedalat a fost al doilea invitat special al Şcolii de Mecanică. El le-a povestit tinerilor despre ce înseamnă să faci bike trial de performanţă şi cum poţi transforma o pasiune într-o scoală în care-i înveţi şi pe alţii să meargă pe bicicletă. “Trick-urile pe bicicletă sunt ca scrisul”, spune Alex Câlţa. Mai mult, el spune şi că datul pe bicicletă nu ţine cu curaj, ci cu “dragul de bicicletă”.

Toți participanţii de la Şcoala de Mecanică au învăţat să schimbe pedalele unei biciclete, să centreze o roată şi să monteze un butuc pedalier. N-au lipsit însă şi teoriile practice despre cum să-ţi pregăteşti o bicicletă pentru bike polo sau cum să pedalezi pe un monociclu.

La finalul Şcolii de Mecanica, participanţii vor primi diplome şi scrisori de recomandare. Astfel, cei mai buni cursanţi vor avea şanse de angajare în magazine de biciclete.

Atelierele de la Şcoala de Mecanică sunt găzduite la Carol 53. Află mai multe despre proiectul Carol 53 pehttp://casacarol53.wordpress.com.

Urmăreşte pe Facebook ce se întâmplă la Şcoala de Mecanică, alături de noua grupă de cursanţi: https://www.facebook.com/BitaColor

Parteneri & susţinători ai Şcolii de Mecanică:
Carol 53, Asociaţia Sens Pozitiv, Asociaţia Carusel, Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti, Tribul, Sinapseria, Turific, PlayBike, Biciclop şi Frog.

Parteneri media: Portocala Mecanică, SkirtBike, DirtBike

Proiect finanţat de Fondul Mega Image pentru Comunitate, gestionat de Fundaţia Comunitară Bucureşti.

Share this post
  ,